Houtpellets ENplus a1 en DIN plus certificeringen

Houtpellets ENplus A1 samen met de Din plus zijn de belangrijkste certificeringen om in de gaten te houden. Om de gebruiker van pellets een transparant en gestandaardiseerd inzicht te geven in de kwaliteit van houtpellets zijn er twee normen ontwikkeld om de hoogste kwaliteit van pellets te garanderen. Dit zijn het Din Plus én ENplus keurmerk. Pellets die onder één van deze keurmerken vallen zijn van de beste kwaliteit, kennen de hoogste verbrandingswaarde en zijn het beste voor uw pelletkachel.

Wij zijn zelf ook ENplus gecertificeerd onder het Nederlandse ENplus-nummer de NL314. Wij hebben onze certificering behaald omdat wij graag de kwaliteit willen waarborgen. 

Enplus NL314
Dinplus

Houtpellets ENplus A1, A2 en B

Als ENplus in minder dan een decennium een wereldwijde synoniemkwaliteit werd, is het grotendeels te danken aan zijn brede reikwijdte, die de gehele toeleveringsketen voor houtpellets omvat. Vanaf het begin van de productie tot het leveringsproces zorgen ze ervoor dat alle factoren gedetailleerde richtlijnen, efficiënte controleprocedures en toegewijde training tot hun beschikking hebben om een hoog en consistent kwaliteitsniveau te garanderen. Natuurlijk moeten de pellets zelf ook aan een verscheidenheid aan technische specificaties voldoen. Naast de lengte en diameter worden ENplus-pellets ook getest op mechanische duurzaamheid, percentage fijne deeltjes, bulkdichtheid en zo nog een aantal factoren. As- en vochtgehalte moeten ook onder controle blijven, evenals de calorische waarden en het percentage additieven. Dit alles om te garanderen dat pelletkachels op hun best zullen presteren

ENplus/A1
Pellets met een ENplus A1 keurmerk zijn van de hoogste kwaliteit en bieden u altijd een gegarandeerde kwaliteit. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste waardes waaraan een pellet voldoet.  

ENPlus/A2
Pellets die onder de certificering A2 vallen, mogen een hoger as gehalte bevatten dan A1 houtpellets. Ook hierbij is de regelgeving ten aanzien van herkomst minder streng. Klasse EN/A2 is nog steeds geschikt voor particulier gebruik, hierbij zijn met name pellet kachels en ketels geschikt die gebruikt worden voor het verwarmen van het CV-systeem van uw huis. De pellets mogen uit een mix van verschillende houtsoorten bevatten.   

EN Plus/B
Industriële klasse houtpellets voor grote energiecentrales en verbrandingsinstallaties. Houtpellets in deze klasse mogen boomschors bevatten, en zijn niet geschikt voor particulier gebruik.

DIN plus

Het Din Plus keurmerk voor houtpellets staat voor schoon, onbehandeld hout met een hoog rendement. Al meer dan 19 jaar is Din Plus een internationaal erkend keurmerk voor pellets. Het keurmerk wordt zowel voor particulier als industrieel gebruik uitgegeven. Strenge eisen worden gesteld aan de pelletkorrels en de pelletproducenten. Om de kwaliteit te bewaken worden producenten jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke partij om zo de hoogste kwaliteit te kunnen blijven garanderen.

Het verschil

Beide keurmerken verschillen op enkele punten van elkaar. Hierbij geldt, het EN plus certificaat stelt strengere eisen aan het land van herkomst, en de volledige waardeketen van de leveranciers en producenten worden gekeurd. Zoals je kunt zien in het onderstaande schema verschillen de waardes nauwelijks van elkaar.

Geen keurmerk

Geen keurmerk
Als de pellets die u wilt kopen geen van deze keurmerken heeft, is dit een risico pellet. U kunt de fabrikant informeren over de pellet op basis van zijn mening, maar wij raden het af deze pellets te kopen aangezien die slecht voor u kachel zijn en er mogelijk garantievermindering voor gerekend kan worden.

Certificaatnummer
Als u er niet zeker van bent dat de pellets een keurmerk hebben, kunt u de code op de zak zoeken en laten checken op de volgende site: https://enplus-pellets.eu/en-in/

In ons assortiment vindt u alleen maar houtpellets Enplus a1 gecertificeerd of Din plus gecertificeerd.