Veelgestelde vragen

Als er toch nog vragen zijn na het lezen van onze FAQ, aarzel dan niet bel ons op. Wij helpen u graag!

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn samengeperste houtkorrels voor in pelletkachels die vervolgens warmte creëren. Houtpellets worden geproduceerd uit houtschaafsel en houtzaagsel vanuit de houtbewerkingsindustrie. Doordat dit onbehandelde schone hout onder grote druk wordt samenperst tot cilindervormige houtkorrel ontstaat er een compacte vorm van energie. Doordat er lignine in het hout zit en door de grote hitte van het persen vrij komt werkt dit als bindmiddel waardoor de houtpellets niet uit elkaar vallen.

Ja, met pelletkachels kan je op stookkosten besparen. We leven in 2022 in een jaar waar energieprijzen hoog zijn en onvoorspelbaar. In het verleden waren houtpellets nog relatief onbekend en wist de particulier niet dat ze met houtpellets op stookkosten konden besparen. Ondanks dat houtpellets in 2022 duurder zijn geworden t.o.v. de jaren ervoor is het momenteel alsnog goedkoper dan de gemiddelde gas abonnementen die particulieren afgesloten hebben.

De meeste fabrikanten beweren dat 1kg houtpellets gelijk is aan één uur stoken. Dit betekend dat als u gemiddeld 6 uur per dag stookt u 6 kilo houtpellets verbruikt.

Als u van oktober tot april stook betekend dit dat u ongeveer 182 dagen stookt in het jaar. Dit betekend 182 dagen x 6 uur per dag = 1092 uur stook tijd. Eveneens betekend dit dat u 1092 kilo per jaar zal verbruiken om u huis warm te houden.

In 2021 kosten 1000 kilo houtpellets tussen de €350,- en €400,- euro. Dit is in 2022 exponentieel gestegen door de oorlog in Oekraïne. Prijzen hebben een hoogte gezien van tussen de €900,- en €1000,- per pallet. Nu in december 2022 zakken de prijzen voor de houpellets weer. Wij verwachten dat de houtpellets in de loop van 2023 rond de €7,- a €7,50,- per zak van 15kg zullen gaan kosten. Dit betekend dat u in 2023 ongeveer €500,- euro per 1000 kilo houtpellets zult gaan betalen.

Dit hangt af van hoeveel kuub gas je per jaar gebruikt, maar wij nemen het gemiddelde dat door Milieucentraal is berekend. Dat gemiddelde is 1170 m3 verbruik per jaar.

Houtpellets

Een gemiddeld huishouding gebruikt zo een 1500 kilo houtpellets per jaar. Aangezien wij verwachten dat de prijzen nooit meer terug zullen komen op het oude niveau van 2022 zullen wij een inschatting maken. Wij verwachten dat een kg houtpellets rond de €0,50,- gaat kosten.

U komt dan uit op een bedrag van 1500kg x 0,45 cent = €675,- per jaar.

Uiteraard hou je nog steeds wat kosten aan gas, bijvoorbeeld voor koken, douchen en mogelijk het verwarmen van andere ruimtes.

Gas

In onze berekening voor gas gaan wij uit dat we voorlopig in 2023 nog rond de €2,- per m3 gaan betalen aan gas.

Dit komt uit op 1170 x 2 = €2340,- aan gaskosten per jaar.

Verschil

Laten we de gasprijs door twee delen aangezien er nog steeds gas gebruikt thuis betekend dit dat 2340 : 2 = €1170,-

Als wij dit dan verminderen met de kosten aan houtpellets wordt dat 1170 – 675 = €495,- wat er bespaard kan worden door houtpellets te gaan stoken. Wees er wel van bewust dat wij een ruime berekening hebben gemaakt. In veel gevallen zal er meer bespaard worden.

Als u op zoek bent naar houtpellets zijn er een aantal cruciale punten waar u op moet letten voordat u over gaat op de aankoop van houtpellets.

Certificeringen

Allereerst is het belangrijk dat u kijkt naar de certificeringen die op de zak moeten staan. In de wereld van houtpellets kennen we twee certificeringen die de kwaliteit waarborgen. Deze certificeringen zijn de Enplus en de Din plus. Als u houtpellets met deze certificeringen koopt dan bent u gegarandeerd van goede pellets. Als u het niet vertrouwd, zorg er dan altijd voor dat u het nummer onder de certificering checkt op bijvoorbeeld de Enplus website. Zo kunt u zien of de fabriek wel echt bestaat.

Pellet dikte

Zorg er ook altijd voor dat u A1 houtpellets koopt. Als u A2 op de zak ziet staan betekend dit vaak dat de houtpellets een diameter van 8mm in plaats van 6mm hebben en dit is niet goed voor uw kachel. Daarnaast zitten er aan A2 houtpellets een stuk minder eisen omdat de houtpellets grotendeels voor de industrie gebruikt. Die ovens kunnen in principe alles branden.

Malafide bedrijven

Als laatste moet u ervoor zorgen dat u bij een bedrijf koopt die al lange tijd actief is op de pelletmarkt. In 2023 zijn er veel malafide bedrijven bijgekomen die te mooie prijzen hebben. Veel particulieren hebben hun geld verloren door te bestellen bij deze bedrijven.

Naast dat houtpellets een ontzettend fijne warmte afgeeft en gezellig is in huis, bespaar je ook nog eens een hoop op de stook kosten.

Wij verwijzen u daarom ook graag naar de veelgestelde vraag 5. Hier wordt duidelijk uitgelegd wat de verwachte besparing zal zijn van houtpellets ten over het gebruik van gas.

Het is namelijk welbekend dat houtpellets al jaren goedkoper zijn dan gas en dit voorlopig ook nog zal blijven.

Gecertificeerde houtpellets kunt herkennen aan meerdere punten. De belangrijkste zijn de keurmerken die op de zak moet staan. Het keurmerk ENplus wordt het meeste gebruikt en daar zijn ook de meeste bedrijven bij aangesloten. Daarnaast heb je nog het DIN plus keurmerk. Deze hebben strengere eisen, waardoor veel fabrieken eerder voor de ENplus kiezen. Dit betekend wel dat DIN plus houtpellets vaak de beste keuze zijn.

Lengte en schors

Naast de keurmerken moet u er goed op letten dat de houtpellets niet te lang, ze mogen niet langer zijn dan 40mm. Ook mogen er geen donkere stukjes in de pellets zitten. Vaak betekenen donkere stukjes dat er schors in de houtpellets zit en dit is slecht voor uw kachel.

Het verschil tussen naaldhout houtpellets en gemixte zit hem in de houtsoorten die gebruikt worden om de houtpellets tot stand te brengen.

Bij naaldhout houtpellets, meestal licht van kleur, wordt er 100% naaldhout gebruikt bij het maken van de houtpellets. In het van gemixte houtpellets wordt er in de meeste gevallen 70% naaldhout gebruikt en 30% loofhout.

Om te bepalen welke houtpellets u moet gaan gebruiken hangt af van wat punten.

1: Allereerst is het afhankelijk van wat voor kachel u heeft. Vaak onbekende merken of kachels lager dan 8KW kunnen beter op 100% naaldhout pellets branden. Dit komt omdat gemixt hout met hardhout wordt gemaakt en sommige kachels de pelletkorrels moeilijk kunnen verwerken wat ervoor zorgt dat de kachel kan vastlopen of zelfs stuk kan gaan.

2: Ten tweede is het belangrijk om na te gaan wat uw behoeftes zijn. Als u een houtpellet wilt die vooral veel warmte afgeeft en lang brand dan zijn de gemixte houtpellets de beste optie voor u.

Heeft u meer behoefte aan een houtpellet die schoon brand waardoor u uw raampje en aslaatje minder hoeft schoon te maken dan zijn de 100% naaldhout pellets de beste keuze voor u.

Aangezien de meeste particulieren in Nederland kachels hebben die niet geschikt zijn voor gemiste houtpellets komt de keuze al vaak neer op 100% naaldhout houtpellets, maar al heeft u een sterke kachel adviseren wij u om gemixte pellets te branden. Deze geven meer warmte af en zijn financieel voordeliger.

Misschien wel de meest gevraagde vraag over houtpellets. Zijn houtpellets Co2-neutraal. Het antwoord op deze vraag is ja, dat zijn ze. De reden waarom de houtpellets Co2-neutraal zijn bespreken we hier uitgebreid.

1: Allereerst worden houtpellets gemaakt van resten van houtzagerijen. Normaliter brachten houtzagerijen dit weg en werd er niks mee gedaan. Sinds dat er houtpellets worden geproduceerd wordt dit zaagsel gebruikt voor houtpellets wat betekend dat al het hout wordt gebruikt in plaats van weggegooid. Tijdens de productie worden er geen chemicaliën toegevoegd aan het hout. Hout bevat van nature een stof genaamd lignine, die het hout bindt tot de compacte pellets.

2: Ten tweede zijn houtpellets een stuk milieuvriendelijker dan andere fossiele brandstoffen als olie en gas. Houtpellets worden gezien als een duurzame bron die niet snel opraakt omdat hout blijft groeien en er continue bossen worden bijgeplant. Nog een reden waarom houtpellets een milieuvriendelijke bron zijn is omdat het houtpellets gemaakt worden van afvalhout of hout dat anders zou wegrotten.

3: Ten derde is het stoken van houtpellets een Co2 neutraal proces. Een boom neemt in de loop der jaren veel Co2 op, als u pellets brand geeft dat dezelfde uitstoot als de boom heeft opgenomen. Daarnaast kan de Co2 weer opgenomen worden door een andere boom en zo zit het proces in elkaar. Dit betekend in principe dat er geen extra Co2 ontstaat en we de Co2 uitstoot als 0 kunnen beschouwen.

De energiekosten die komen kijken bij het produceren van houtpellets is relatief laag in vergelijking met olie.

In vergelijking met aardgas 230g/kWh en stookolie 345g/kWh is de Co2 uitstoot bij houtpellets maar 70g/kWh. Dit is

4: Als laatste zijn alle houtpellets in zijn volledigheid ergens voor te gebruiken. In het begin natuurlijk voor het creeëren van warmte, maar wat er vervolgens overblijft is as. Dit as kan erg goed gebruikt worden als compost in uw tuin. Dus wees er bewust van de al het as dat u opzuig niet de prullenbak in hoeft, maar net zo goed in de tuin gestrooid kan worden.

Houtpellets opslaan doet u in een droge ruimte waar het liefst zo min mogelijk vocht bij komt. Als houtpellets in aanraking komen met water zetten de houtpellets uit en vallen ze vervolgens uit elkaar. Dit hout zuigt water erg goed op.

Wat veel huishoudens vergeten is dat de vloer buiten huis erg vochtig is. Dit betekend dat u ten aller tijden ervoor moet zorgen dat de zakken houtpellets bijvoorbeeld op een pallet liggen.

Kortom, zorg voor een droge ruimt en zorg ervoor dat de houtpellets niet op de buitenvloer liggen.

Er zijn aantal certificeringen waar u op moet letten als u houtpellets gaat kopen:

Enplus A1: dit certificaat zorgt ervoor dat producenten moeten voldoen aan bepaalde standaarden om zo de beste kwaliteit houtpellets te maken voor in pelletkachels. Fabrieken staan onder zware controle van deze instanties. U doet er dus altijd goed gaan om houtpellets te kopen met dit certificaat op de zak gedrukt. Onder de bedrukking van het certificaat. U kunt dit nummer contoleren op de website. Het gebeurt wel een dat er malafide bedrijven zijn die het op hun zak zetten zonder dat zij daadwerkelijk gecertificeerd zijn.

DIN plus: dit certificaat is gelijkwaardig aan het Enplus certificaat. Het enige is dat dit certificaat net wat meer eisen stelt. Voor dit certificaat geldt dezelfde procedure met betrekking tot het checken.

PEFC en FSC: Dit is een certificaat die niet kijkt naar kwaliteit, maar als bedrijven alleen gebruik maken van hout uit duurzaam beheerde bossen dan kunnen bedrijven dit certificaat aanvragen. Het is natuurlijk fijn om te weten dat het hout dat u brand ook gelijk weer is geplant.

In principe worden er nooit bossen gekapt om daar houtpellets van te maken. Houtpellets worden altijd gemaakt van afvalhout van zagerijen. Als u zeker wilt zijn dat u houtpellets koopt die uit duurzaam beheerde bossen geproduceerd zijn dan moet u altijd letten op de PEFC of FSC certificering op de zak. Dit zijn instanties die alleen het certificaat uitgeven wanneer een producent aan strenge eisen voldoet.

In de meeste gevallen worden houtpellets van puur afvalhout gemaakt van houtzagerijen. Doordat houtzagerijen bijvoorbeeld balken zagen komt er veel zaagsel en houtpoeder vrij. Dit werd normaliter weggegooid, wat natuurlijk zonde is. Aangezien dit perfect is voor houtpellets hebben de meeste fabrieken vaak contracten met houtzagerijen.

100% naaldhout houtpellets worden vaak geplaats onder de term ‘witte houtpellets’. Deze witte houtpellets hebben een aantal grote voordelen in verhouding met donkere houtpellets.

Voordat we beginnen aan de uitleg is het belangrijk om te weten dat 100% naaldhout houtpellets ook een donkere kleur kunnen hebben, alleen veel kachelbedrijven maken consumenten wijs dat alleen witte pellets goed zijn omdat dit makkelijk voor hen is om te zeggen. Dan weten de bedrijven in ieder geval dat ze goed advies hebben gegeven.

Witte houtpellets of 100% naaldhout pellets met een donkere kleur hebben de voordelen dat zij vaak minder as achterlaten, uw ruitje van de kachel schoner blijft en dat alle pelletkachels deze houtpellets kunnen branden zonder dat er foutmeldingen zijn of zelfs onderdelen kapot gaan wat bij mix houtpellets wel eens voorkomt. Mix houtpellets zijn in meeste gevallen gemaakt van 70% naaldhout en 30% hardhout wat het voor kachels die niet veel vermogen hebben lastig maak de houtpellets te branden.