Naaldhout of hardhout

Veel huishoudens zitten in het dilemma of zij voor de goedkopere mixed pellets zullen gaan of dat ze kiezen voor de duurdere naaldhout pellets. U zult na het lezen van die stuk een betere onderbouwde keuzen maken of u liever hardhout pellets stookt of naadhout pellets.

Naaldhout houtpellets:

Naaldhout wordt ook wel zacht hout genoemd. Zacht hout brand snel en schoon zonder dat de kachel moeite heeft om dit te verwerken. Nu is het zo dat de consument naaldhout pellets associeert met witte houtpellets. Deze aannamen is niet volledig juist. Niet alle naadhout pellets zijn licht van kleur, dit hangt namelijk af van welke naaldhout soort er gebruikt is, of het hout natuurlijk of machinaal gedroogd is en welke aanvullende middelen er toegevoegd zijn aan het hout om de lichte kleur te laten ontstaan. Er zijn namelijk ook een aantal naaldhout pellets met een donkere kleur.

Mixed houtpellets:

Een mixed pellet zegt het al. Dit zijn houtpellets gevormd door meerdere houtsoorten. De meeste mixed pellets bestaan voor 70% uit loofhout of te wel hard hout en 30% uit naaldhout. Mixed pellets zij vaak wat donkerder van kleur doordat er vaak meer hard hout in zit. De mixed pellets zijn over het algemeen minder bekend onder de consumenten omdat de consumenten vaak wordt aangeraden om 100% naaldhout pellets te kopen. Wij vinden dat deze keuze meer gebaseerd moet worden op wat voor kachel u heeft, wat de doelstelling is die u wilt bereiken en welk merk pellets u gaat gebruiken.

Voor en nadelen:

Om u te helpen zeker van uw keuze te zijn hebben wij voor u nog even wat voor en nadelen onder elkaar gezet. 

Witte houtpellets

Bruine houtpellets

Naaldhout

Loofhout + naaldhout

Weinig fijnstof en rook

Meer fijnstof en rook

Lage asgehalte

Hoger asgehalte

Schone verbranding

Minder schone verbranding

Minder onderhoudskosten

Hogere onderhoudskosten

Minder kachel schoonmaken

Vaker kachel schoonmaken

Mooie heldere vlam

Minder heldere vlam

Hoge verbrandingswaarde

Nog hogere verbrandingswaarde

Aantrekkelijk geprijsd

Nog aantrekkelijker geprijsd