Voor de verbranding van pellets zijn pelletkachels gefabriceerd. Er is een veelheid aan mogelijkheden, in kleuren en uitvoeringen, met volautomatische ontsteking (geen lucifers of aanmaakhoutjes nodig), tijdschakelaars, thermostaten, afstandsbediening e.d. De pellets worden meestal opgeslagen in de voorraadruimte aan de achterzijde van de kachel, afhankelijk van het type voldoende voor bijvoorbeeld twee dagen stoken (let hierop bij de aanschaf van een pelletkachel). Door de vaak goede dosering van de pellets brandt een pelletkachel optimaal met een zeer hoog rendement. Er zijn pelletkachels die met één druk op de knop en een ingebouwde thermostaat gemak en warmte leveren, kortom comfort. Overigens, een afvoerkanaal van 80mm diameter schijnt voldoende te zijn (door schoorsteen of door de muur). Er zijn ook pelletkachels voor de centrale verwarming. Voor grootverbruikers zijn er automatische installaties waarbij een wormwiel de vuurhaard automatisch voorziet van de pellets.
Groei van pelletkachels
De pelletmarkt groeit explosief omdat bijvoorbeeld de gasprijzen de pan uit rijzen en het gebruik van pellets vele malen goedkoper is dan gas en stroom.
Vroeger waren er alleen pellets voor kleine pelletkachels maar tegenwoordig zijn er thermokachels en hydrokachels die gewoon op de radiatoren worden aangesloten en dus een heel huis warm houden en ook warm water geven. Buiten deze kachels zijn er nu ook ketels en zelfs openhaarden op pellets met ovens erin. Ook de pizza restaurants gaan bijna allemaal over op een pizza oven op pellets en ook de broodbakker maken hun brood door middel van pelletbranders.

De onderdelen van een pelletkachel:
- aanvoervijzel
- gloeistaaf
- branderbakje
- rookfilter
- aanvoer van verse lucht
- roestvrijstalen warmte wisselaar
- pellettank
- terugslagplaat
- rookafvoer
Bij de tekening
Wanneer de tank (7) gevuld is met pellets, worden de pellets met behulp van de vijzel (1) in het branderbakje (3) gebracht. De hete lucht, gestuurd over de gloeistaaf, zorgt voor de verbranding van de pellets. De rookgassen worden afgeleid naar de rvs warmte wisselaar (6) en via her rookgas afzuigkanaal (4) naar de eigenlijke afvoer unit (9) gestuurd.